MEHED KOOS, ELU HOOS!

15 juuni 2024

Külas käis kaasaegse südamerütmuri üks leiutajatest Mart Min.

 

Esimene hokilitri suurune kehasisene südamestimulaator (rütmur) paigaldati 43aastasele rootslasele Arnele 1958. aastal Karolinska instituudis. Elu jooksul kasutas Arne 20 rütmurit ja ta suri alles 2001. aastal hoopis vähki. Pärast Eesti taasiseseisvumist asusid neli eestlast, kaks meedikut pluss kaks elektroonika inseneri, meie külaline kaasa arvatud, Rootsis tuntud USA teadusfirma egiidi all kokku panema palju pisemat ja kaasaegsemat rütmurit. Sellele firma poolt taotletud patenditunnistuses on kirjas ka eestlaste nimed. Tänaseks on toonast seadet järgmiste teadlaste kaasabil mitmeti täiustatud ja see toimib korraga nii rütmuri, defibrillaatori kui ka sünkronisaatorina. Lähitulevik toob ilmselt ilma juhtmeteta töötava rütmuri.



Praegu töötab TTÜ emeriitprofessor, 80aastane Mart Min Ida-Tallinna kesk haiglas tehnoloogia kallal, mis võimaldab patsiendi seisundi automaatset operatsioonijärgset jälgimist. Selleks mõõdetakse südame ja kopsude takistust. Katsetused patsientidega juba käivad.

Rütmuritemaatika oli klubiliikmetele igati lähedane, sest ka kahele meist on niisugune abivahend juba aastaid tagasi paigaldatud.

10 juuni 2024

Gambia reisi mälestused

 Urmas otsis oma videoarhiivist üles filmi Gambia reisist, pikkus 2 tundi! Aasta oli siis 1998 aga reisi episoodid olid ikka hästi meeles. Päris huvitav on kuulata jutte eksootilistest paikadest.

Diplomaat ja poliitik Marina Kaljurand

 Seekord (21. mai) oli meil külas Nõmme elanik Marina Kaljurand. Naine, keda on tunnustatud nii riiklikult kui ka diplomaadi ja suursaadikuna tehtud suure töö eest. Selline rahvusvaheline kogemuspagas viis teda 2019 aastal Brüsselisse Euroopa Parlamenti. Klubis rääkis ta tööst Brüsselis, olukorrast maailmas ja muidugi iseendast.