MEHED KOOS, ELU HOOS!

24 märts 2013

Miljonite raamatute keskel



Vanameeste seekordne huvi objektiks oli Rahvusraamatukogu. Kõik on sealt mööda käinud, paljud sisse astunud, kuid tagatubades polnud meist seni keegi viibinud.
Hakatuseks andis haldusdirektor Mati Kibin ülevaate raamatukogu hoone vaevalisest saamisloost. Alustati ju Vene ajal ja valmis saadi aastaid hiljem juba Eesti ajal. Praeguseks ajaks on mõnigi asi mitmeid kordi ümber tehtud. Ikka eesmärgiga saada hakkama väiksemate halduskuludega ja vähema arvu inimestega.
Väliselt mõneti kindlust meenutav koloss on seestpoolt väga avar ja õhuline. Täidetud lugematute ruumikate lugemissaalidega ja hoidlatega. Saime teada, et raamat on küllaltki õrn asi. Tahab enda ümber parajat temperatuuri ja parajalt niiskust. Selle saavutamiseks on keldrikorrustel tehase sisseseadet meenutavad kogukad kliimaseadmed.
Saime põhjaliku ülevaate sellest väärikast majast, kuhu talletatakse kõik eesti keeles ja ka välismaal  Eesti kohta ilmuv kirjavara. Nii mõnigi vanamees leidis, et peaks lugejaks hakkama ja neist 3,6st miljonist raamatust jõudumööda mõned ette võtma.
Me kõik täname Jaaku, kelle lobitöö meid sellesse majja tõi.

 
Kirjutas Rein

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar