MEHED KOOS, ELU HOOS!

17 juuni 2012

LOKSAL




14 vanameest käis Loksal. Esimene käik oli linnapea Värner Lootsmanni palge ette, kes end seks puhuks oli valmis pannud. Saime teada, et tal on 3000 inimest valitseda, nende seas maa tõugu rahvast 28%. Nõmme linnaosa kunagise vanemana tundis ta omakorda huvi meie käekäigu vastu: kuidas meie klubi tekkis, kus me asume ja kuidas meil läheb.
Linna kõrval oli meie põhihuvi mõistagi sealne Loksa Laevatehas. Laevu seal praegu ei tehtud. Koosseis on vähenenud 150 inimeseni ja kogu majapidamise kohal hõljub mahajäetuse hõng.
Tehakse mõningaid jämedast rauast kolakaid, mille täpsemat otstarvet ei tea tegijad isegi. On olnud paremaid aegu, millele viitavad jõude seisvad seadmedja tehase korrastatud väline väljanägemine.
Nägime ka jäänukit tellisetehasest, mille asutas ülemöödunud sajandi lõpul krahv Stenbock ja millest linn ja sadam ülepea alguse saidki.
Loodus on Loksat õnnistanud suurepärase rannaga. Kui siia liita linnapea unistustes mõlkuv jahisadam, siis võiks praegune tööstuslinn saada juurde hulga huvilisi turistide näol.
Täname klubi „noorliiget“ Arvot (aastaid Loksal elanud, töötanud, sinna majagi ehitanud), kes kogu korda läinud ettevõtmise algatas ja korraldas.

Kirjutas Rein

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar