MEHED KOOS, ELU HOOS!

24 märts 2010

Erakorraline protokoll nr.1

23.märts.10
Nõmme VK Erakorralise kogunemise protokoll nr.1
Erakorraline kogunemine toimus meil 23 märtsil 2010 erkorralises kohas. Ja ka sündmus oli erakorraline. Olime kutsutud külaskäigule Toompeale Riigikogusse ja
Valitsuse ruumidesse Stenbocki maija. Küllakutsujaks oli sotsiaalminister hr.Pevkur.
Kogunesime kl. 13.00 Riigikogu sissepääsu juurde ja meid võttis vastu Tallinna linnavolikogu liige pr. Õnne Pillak, kes juhatas meid läbi Riigikogu keeruliste käikude Valgesse saali. Saalis ootas meid Riigikogu liige pr. Maret Maripuu, kes andis meile põhjaliku ülevaate Toompea lossi ajaloost ja tänapäevast. Tänu Maret Maripuu headele ajaloolistele teadmistele ja ladusale jutuoskusele täienesid meie teadmised oluliselt meie parlamendihoone ja parlamendi töö kohta.
Teadmisi tulvil suundusime pr. Maripuu juhatusel tutvuma Riikikogu tööruumidega. Soovijad võisid rahuldada oma uudishimu mööda koridore jalutades ja Riigikogu saali rõdudelt Riigikogu saali kiigates. Kõigi küsimustele anti ammendav vastus. Fotoaparaatidel lasti välkuda ja neid pilte näete ka selle loo lisana.
Kui Riigikoguga oli tutvutud, ühines meiega sotsiaalminister hr. Hanno Pevkur, kes juhatas meid Stenbocki maija tutvuma Eesti Valitsuse majaga.
Peale rutiinset turvakontrolli juhatati meid Valitsuse pressisaali. Olime palju kordi näinud seda ruumi televiisori vahendusel ja arvasime selle olevat avara saali. Tegelikult oli see oodatust kordi väiksem ja tagasihoidlikum, kuid siiski asjalik ja õdus. Kasutamsime võimalust istuda toolidel ja laua taga, kus Eesti Valitsus annab pressi ees aru. Loomulikult jäädvustasime selle ka piltidele. Soovijad võisid esitada küsimusi sotsiaalminister hr. Hanno Pevkurile.
Ruumist lahkudes ootas meid ees tõeline üllatus. Peaminister Andrus Ansip oli nõus,vaatamata oma tihedale töögraafikule, meile tutvustama Stenbocki maja ajalugu ja ka valitsuse praeguseid tööruume. See, mida olime näinud ainult TV vahendusel,seda nägime ja kuulsime nüüd ise. Saime tõesti hea ülevaate kogu maja ehituse, remondi ja sisustamise kohta sellisena nagu seda praegu ise nägime. Vastuvõtu saalist siirdusime ministrite tööruumi (e-valitsuse kabinet), kus igaüks võis valida endale sobiva ministri tooli ja proovida, kuidas ministri toolil istumine tegelikuses on. See e-kabinet oma kaasaegsusega on avaldanud kõiki Eesti Valitsuse tööruume ja seda e-valitsust külastanud välismaiste riigipeade ja delegatsioonide imeltlust. Peminister vestles meiega ja rääkis praegusest olukorrast. Vastates küsimustele, toonitas ta, et majanduses on praegu kõige suurem probleem töötus, kuid valitsus tegeleb sellega ja prioriteediks on õppimine ja ümberõpe, milleks eraldatakse ka suuri rahasummasid.
Eesti-Vene suhetes nägi hr. Ansip positiivsena seda, et ärimehed on üksteist leidnud ja kaubavahetus Venemaaga on protsentuaalselt kõrgeim, võrreldes eelnevate valitsustega. Ka toonitas hr. Ansip, et pensioni tõus oli õige otsus, vaatamata soovitustele vähendada pensione, et kokkuhoitud rahaga saada tasakaalu riigi eelarve. Eelarve tasakaalustamiseks leiti teisi võimalusi ja seda mitte populistlikel kaalutlustel valimishäälte püüdmiseks, vaid lähtudes soovist parendada pensionäride olukorda.
Nüüd jätkus maja tuvustus ja külastasime ruume, kus peetakse läbirääkimisi välisriikide kõrgete peadega. Sealt siirdusime peaministri kabineti rõdule, millelt avanes lummav vaade lumisele Tallinnale. Rõdult astusime peaministri kabinetti.
Kabineti mööbel on tõeline vaatamisväärsus, mis on valmistatud Lutheri vabrikus. Peaministri toolil kinnihoidmiest tekkinud küünejälgi näha ei olnud. Küll olid aga küünejäljed külaliste toolil, mille oli jätnud hr. Juhan Partsi peaministriks oleku ajal tema kass. Peminister näitas meile temale käsikirjas president Bucshi poolt kirjutatud kirja ja laual oli pilt, kus spordimehena tuntud hr. Ansip poseerib koos meie sumomaadleja Baruto ja Jaapani suursaadikuga.
Tõeliselt muljetavaldav päev sai läbi ja siirad tänud kõigile, kes võtsid vaevaks seda päeva meile sisustada. Hüvastijätul soovis pr. Õnne Pillak nägemist , et külastada ühel kenal kevadpäeval Toompea lossi liputorni.

Protokollis Tiit

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar